RCBurgas.com - Ресурсен център Бургас

Switch to desktop Register Login

Вътрешно-квалификационна дейност на тема: „Съвети към родители на деца със Синдром на Даун” в Ресурсен център

       На 20 април 2015 г., по направлението “Вътрешно- квалификационна дейност“, заложена по плана на МО на логопедите за месец април, г-жа Светла Нешева – логопед, представи пред колегите от МО семинар на тема: „СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН“. Съветите бяха ориентирани в три насоки: при общуване с детето, с други хора и със специалисти. На семинара присъстваха всички членове, като споделиха и своя опит с деца и ученици с този Синдром.

Посещения: 396

Кръжок по кулинарство

        На 16.04.2015 г. се проведе кръжок по кулинарство с участието на ученици от СОУ „Димчо Дебелянов“ – гр. Бургас под ръководството на г-жа Силвия Кънева – ресурсен учител и г-жа Мария Георгиева – психолог към РЦ – гр. Бургас. Децата много се забавляваха, докато създаваха своите творения. Кръжокът предизвика голям интерес у учениците и затова специалистите от РЦ – гр. Бургас решиха това да се превърне в традиция.

 

        Най-оригиналните идеи ще участват в конкурс, организиран от Ресурсен център – гр. Добрич.

Посещения: 399

Когато насилието влезе в двора

Когато насилието влиза в двора,
справедливостта излиза
/японска пословица/

        На 15.04.15 г. учениците от групата на ресурсния учител Янка Георгиева в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Средец, се запознаха с формите на насилие над деца, белезите за тяхната идентификация, начините за закрила от посегателство над личността. Те разбраха, че всяко насилие над тях е сериозно нарушаване на техните права и кои са институциите, които ги защитават. Някои от учениците споделиха свои наблюдения за вербално насилие на възрастни над деца, но споделиха, че са били свидетели и на агресия между ученици. С помощта на различни пословици участниците в дискусията определиха кои са добрите начини за комуникация между хората и кои носят отрицателни емоции.
        През месец април и в останалите ресурсни групи учениците ще се информират и разговарят за агресията, тормоза, закрилата правата на човека и детето.

Посещения: 523

Спортни успехи на ученици от Ресурсен център – Бургас в турнир на Спешъл Олимпикс – България

       На 14 април 2015 г. в гр. Бургас се проведоха поредните Регионални спортни игри на Спешъл Олимпикс – България в рамките на националната кампания „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО!”.
       Мероприятието е организирано от Спешъл Олимпикс и Ресурсен център – Бургас, а като партньори тази година се включиха следните училища: ОУ “Васил Левски” гр. Бургас, СОУ "Петко Росен" гр. Бургас, ОУ "Любен Каравелов" гр. Бургас и ОУ "Христо Смирненски" гр. Карнобат.
       Регионалните игри откри г-н Емил Иванов, спортен администратор в Спешъл Олимпикс – България. Г-жа Антоанета Стоянова, Директор на Ресурсен център – Бургас, приветства участниците и пожела успешен старт, незабравими мигове, спортно вдъхновение и удовлетворение от състезателния маратон. Тя изрази надежда, че фен клубовете на Спешъл Олимпикс, които предстои да се изграждат, ще насърчават активността на атлетите и ще популяризират спортните изяви на децата и учениците със специални образователни потребности. Гости на мероприятието бяха г-жа Цветелина Рандева, връзки с обществеността в Областна дирекция на МВР-Бургас, г-жа Мария Николова, помощник-директор на Ресурсен център – Бургас, родители и учители. В оспорвани спортни двубои отборите на Ресурсен център-Бургас завоюваха две първи и две втори места. Отборът по народна топка в партньорство с ОУ „Христо Смирненски” гр. Карнобат и ръководители г-жа Марияна Георгиева и г-жа Радостина Митева, се представи блестящо, като завоюва златни медали. На второ място се класираха момичетата с ръководител г-жа Златина Желева и с партньори от СОУ „Петко Росен” гр. Бургас и ОУ „Любен Каравелов” гр. Бургас. Оспорвана бе надпреварата и в игрите по футбол. Отборът, ръководен от г-н Станимир Желев, в партньорство с ОУ “Васил Левски” гр. Бургас, завоюва първо място. Сребърни медали в надпревара получиха спортистите с ръководител г-жа Янка Атанасова и с партньори от СОУ „Петко Росен” гр. Бургас и ОУ „Любен Каравелов” гр. Бургас.
       След спортните състезания учениците имаха възможност да отпочинат, наслаждавайки се на хубавото време и приятната атмосфера в морската градина, както и да се разходят по крайбрежната алея. Денят бе изпълнен с много положителни емоции, които ще се помнят дълго от участниците в Регионалните игри на Спешъл Олимпикс в гр.Бургас.

Посещения: 415

ПРОЧЕТИ МИ ПРИКАЗКА

  Щом книжките любими пред нас се появяват,
детските усмивки бързо засияват.
Приказни герои, вълшебни същества,
чудни приключения очаквайте, деца!

       Няма нищо по-лесно и по-вълнуващо от това да подарим на децата по една приказна история и да се отправим на пътешествие в приказния детски свят.
       На 1.04.2015 г. във II група на ЦДГ „Калина Малина“ гр. Айтос се отбеляза Международният ден на детската книга – 2-ри април. В инициативата се включиха: директорката на детското заведение – г-жа Мариана Драганова, детските учителки на групата – г-жа Горанова и г-жа Николова и ресурсният учител – г-жа Дохнева. Гости на тържеството бяха колежки от детската градина. Празникът откри г-жа Горанова: „Мили деца, приказките, които толкова много обичате, ще намерите в чудните книжки с чудните картинки. Книжката е едно малко прозорче. И ако вашите очички надникнат през това прозорче, ще видят чудеса. Ще видят вашите любими герои.“ Тържеството продължи с четенето на приказките: „Червената шапчица“ и „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо и „Трите прасенца“, „Вълкът и седемте козлета“ и „Снежанка и седемте джуджета“ от Братя Грим. Малчуганите слушаха в захлас приказните истории. Назоваваха главните герои. В партньорство с учителите, децата определяха кой от приказните герои е добър и кой е лош и искаха да приличат на добрите герои, защото те са харесвани и обичани. Накрая за малките послушковци имаше изненада – г-жа Дохнева подари на децата пъзели, на които бяха изобразени илюстрации от любими приказки.
       Чрез днешното събитие, децата изживяха нови емоции, провокира се въображението и интереса им и се формира позитивно отношение към детските книжки.

Посещения: 433